Modulaire opleiding sport- en beweegleider senioren (algemeen)

Opleiding

Zeeland

Noord-Brabant

Limburg

buurtsportcoach

Combinatiefunctionarissen

Over deze Opleiding

Ben jij die BSC die zich richt op seniorensport, of dat wil gaan doen? Grijp dan nú je kans en volg deze gecertificeerde opleiding. Met deze speciaal voor de buurtsportcoach ontwikkelde scholing kun je in de helft van de reguliere tijd al aan de slag! Bovendien heeft het ministerie van VWS 200 gratis opleidingsplekken beschikbaar gesteld, dus meld je aan!

Algemeen

Uit onderzoek blijkt dat het aantal senioren de komende jaren fors zal stijgen. Het huidige beleid is gericht op zelfredzaamheid en preventie: ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving, laten wonen. Om deze zelfstandigheid te behouden is het essentieel dat ouderen zo gezond en vitaal mogelijk ouder worden. Bewegen is daarin cruciaal. Daarnaast is bewegen goed voor het zelfvertrouwen en sociale contacten; onontbeerlijk voor een goede kwaliteit van leven.

Sport en bewegen speelt in op veel aspecten van het gezond en vitaal ouder worden en vergt een, met name voor deze doelgroep, specifieke aanpak. Het is noodzakelijk dat de de beweegleider een gekwalificeerde bewegingsdeskundige is. De verwachting is dat de vraag naar sportbegeleiding van deze snelgroeiende groep steeds groter wordt. Parttime werken is in deze richting heel goed mogelijk!

Wat leer je en wat kun je ermee?

Deze scholing is speciaal voor de buurtsportcoach flexibel en modulair ingericht. Hiermee wordt de scholingstijd korter en leer je alleen wat voor jou van belang is. De scholing kent duidelijke uitstroomprofielen en is onderverdeeld in 6 modules.

De modules Sport- en beweegleider Senioren zijn

 • Module 1: ‘de basis
 • Module 2: ‘de theorie’ (voorwaardelijk voor module 3 & 4)
 • Module 3: Uitstroom ‘fitte senior’
 • Module 4: Uitstroom ‘kwetsbare senior’
 • Module 5: Coördinator seniorensport
 • Module 6: Valpreventie ‘InBalans’ (alleen mogelijk na afronden 2+3 of 2+4)

Module 2: Sport- en beweegleider senior; ‘de theorie’ > Meer informatie en aanmelden
Deze theoretische module is voorwaardelijke om de modules uitstroom ‘fitte-’ & kwetsbare’ senior te kunnen volgen. In deze module behandelen we o.a.: theorie van de didactiek/methodiek, fysiologische aspecten, psychosociale aspecten, praktijk methodiek 55+, 75+, 85+ en ziektebeelden.

Module 3: Sport- en beweegleider senior; uitstroom ‘fitte senior’ > Meer informatie
Na een positief afgeronde theorie module leer je in 8 bijeenkomsten plus 10 stage lessen, lesgeven aan fitte senioren in diverse vormen van bewegen. Klik op de link van deze specifieke module voor meer informatie.

Module 4: Sport- en beweegleider senior; uitstroom ‘kwetsbare senior’ > Meer informatie
Na de positief afgeronde theorie module leer je in 8 bijeenkomsten plus 10 stage lessen, lesgeven aan kwetsbare senioren in diverse vormen van bewegen. Klik op de link van deze specifieke module voor meer informatie.

Je kunt je aanmelden via Module ‘de theorie’ (volg de link).

De volgende modules zijn nog in ontwikkeling en dus nog niet beschikbaar, houd voor verdere updates onze social media kanalen en de nieuwsbrief in de gaten.

 • Module 1: Sport- en beweegleider senior; ‘de basis’ 
  Deze module kan de buurtsportcoach met aantoonbaar 1 jaar werk- of stage-ervaring overslaan. Tijdens deze module ga je namelijk aan de slag met pedagogische- en didactisch handelen, het coachen van sporters en krijg je inzicht in motorische ontwikkeling.
 • Module 5: Coördinator seniorensport 
  Na het volgen van deze module Coördinator Seniorensport ben je op de hoogte van de trends en ontwikkelingen met betrekking tot de verschillende doelgroepen, hoe je beweegbeleid leest en vertaalt naar de praktijk, de beweegbehoeften van verschillende doelgroepen en meer. Klik op de link van deze specifieke module voor meer informatie.
 • Module 6: Valpreventie ‘InBalans’ 
  De module valpreventie is alleen te volgen na afronding van module 2+3 of 2+4.
  Zodra deze ontwikkeling is afgerond zullen we de informatie op deze plek met jullie delen.

Praktisch

Je kunt je aanmelden via de module theorie (volg de link)

Doelgroep

Deze modulaire cursus Seniorensportleider is speciaal ontwikkeld voor combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches.

Instroomniveau

Combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches met ALO, Sportkunde of Mbo Sport en bewegen met aantoonbaar 1 jaar werk- of stage-ervaring met het voor de groep staan en het organiseren van een ‘les’. Affiniteit met de doelgroep fitte en/ of kwetsbare senioren en beschikking over een stage/ werkplek met minimaal 2 verschillende lesgroepen.

Startdatum

19 december 2022 of 20 december 2022 (de theorie – verplicht i.c.m. de uitstroomprofielen) –> inschrijven via de theorie module

Overige data

 • Module 2: ‘De theorie’                                  Online 19 december 2022 of 20 december 2022
 • Module 3: uitstroom ‘fitte senior’              Maandagavonden in 2023  tijd 18:00- 21.30 uur specifieke data n.n.t.b.
 • Module 4: uitstroom ‘kwetsbare senior’   Maandagavonden in 2023  tijd 18:00- 21.30 uur specifieke data n.n.t.b.
 • Module 5: Coördinator seniorensport      n.n.t.b.
 • Module 6: Valpreventie ‘InBalans’            n.n.t.b.

Kosten

 • Module 2: ‘De theorie’                                  432, – gratis*)
 • Module 3: uitstroom ‘fitte senior’              € 673, – gratis*)
 • Module 4: uitstroom ‘kwetsbare senior’   € 673, – gratis*)
 • Module 5: Coördinator seniorensport      € 394, – gratis*)
 • Module 6: Valpreventie ‘InBalans’            € nog niet bekend

*) De eerste 200 combinatiefunctionarissen en/of buurtsportcoaches die zich aanmelden komen in aanmerking voor een gratis opleidingsplek.

Module Sport- en beweegleider senior; ‘de theorie’ is voorwaardelijk voor deelname aan de module 3 & 4. Om deel te kunnen nemen aan de module valpreventie ‘InBalans’ moet je eerst een combinatie van module 2+3 of 2+4 positief hebben afgerond.

Aantal deelnemers

 • Minimaal 10
 • Maximaal 25

Tijdsduur

ongeveer 4 maanden: Zie de losse modules voor meer gedetailleerde informatie

Locatie

MFA Zuiderkwartier

Wassenaerlaan 38, 5021 VS
Tilburg